Bu vitamin kilo vermeyi iki katına çıkarıyor:

Posted by

Sonuçlar: D vitamini alan kişilerin altı hafta boyunca D vitamini aldıktan sonra 3,5 kilo verdiklerini gösterdi. Plasebo grubunda anlamlı bir kilo kaybı görülmedi. Bu vitamin kalp krizine karşı koruyor .

D vitamininin aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli faktörleri etkileyerek kilo kaybını destekleyebileceği iddia ediliyor:

Hormonal denge – vit. D, iştahı ve metabolizmayı etkileyen hormonların düzenlenmesine yardımcı olabilir.

Enflamasyonun azaltılması – vit. D, yağ depolanmasına katkıda bulunabilecek iltihabın azaltılmasına yardımcı olabilir.

Bağırsak mikrobiyomunun iyileştirilmesi – vit. D, kilo düzenlemesinde rol oynayabilecek sağlıklı bağırsak mikroflorasının korunmasına yardımcı olabilir. “Ancak kilo vermenin bir yolunu arıyorsanız, Vit. D denemek kolay ve güvenli bir seçenek olabilir. İlaç ve takviyeleri almadan önce doktorunuza danışmayı unutmayın” uyarısını bilim insanları paylaşıyor.

DVit’in diğer faydaları:

DVit. D: kemiklerin normal büyüme ve gelişmesini sağlar, mineral metabolizmasını düzenleyerek raşitizm ve osteoporoz gelişimini engeller; kas tonusunu arttırır, bağışıklığı artırır, tiroid bezinin çalışması ve normal kan pıhtılaşması için gereklidir; vücudun sinirlerin etrafındaki koruyucu zarları onarmasına yardımcı olur; kan basıncının ve kalp aktivitesinin düzenlenmesine katılır; kanser hücrelerinin büyümesini engeller.

Günlük vitamin ihtiyacı. D 2,5-5 mcg’dir. İhtiyaçtaki artış, ultraviyole radyasyon eksikliği, doğal olarak koyu ten, ileri yaş, vejetaryenlik ve az yağlı diyetlere bağlılık, sindirim bozuklukları, hamilelik ve emzirmenin yanı sıra yoğun büyüme ve gelişme dönemleri ile kolaylaştırılmaktadır. Bu tür kişilerin ek D vitamini alımına ihtiyacı vardır. Yüksek dozlarda Vit D ile tedavide eş zamanlı olarak A (retinol) yanı sıra askorbik asit (C vitamini) ve B vitaminleri, reçete edilmesi tavsiye edilir.

Vücudun yeterli miktarda ultraviyole radyasyon alması koşuluyla D vitamini ihtiyacı tamamen karşılanır.

Ancak güneş ışığına maruz kaldığında sentezlenen D vitamini miktarı aşağıdaki gibi faktörlere bağlıdır:

  • Işığın dalga boyu (sabah ve gün batımında aldığımız orta dalga boyu spektrumu en etkilidir);
  • Cildin ilk pigmentasyonu ve (cilt ne kadar koyu olursa, güneş ışığına maruz kaldığında o kadar az D vitamini üretilir);
  • Yaş (yaşlanan cilt D vitamini sentezleme yeteneğini kaybeder);
  • Atmosferik kirlilik düzeyi (endüstriyel emisyonlar ve toz, D vitamini sentezini güçlendiren ultraviyole ışınlarının spektrumunu iletmez; bu, özellikle endüstriyel şehirlerde yaşayan çocuklarda raşitizm yaygınlığının yüksek olduğunu açıklar).

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir