Konya’da 2 Şubat 2004 tarihinde meydana gelen Zümrüt Apartmanı faciasının üzerinden yıllar geçmesine rağmen, geride bıraktığı acı ve izler hala taze. Çöken apartman sonucu 92 kişi hayatını kaybederken, 30 kişi de yaralandı.
İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI’NDAN DEĞERLENDİRME
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Konya Şube Başkanı Hasan Özgür Yetiştirici, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Zümrüt Apartmanı’nın 2004 yılında çöken yapılar arasında yer aldığını hatırlattı. 24 Ocak 2025’te Taşoluk Apartmanı’nın da benzer bir şekilde yıkıldığını belirten Yetiştirici, her iki olayın da dikkatle incelenmesi gerektiğini vurguladı.
“Zümrüt Apartmanı, diğer binalara göre daha yeni bir yapıya sahipti” diyen Yetiştirici, binanın yıkılmasında taşıyıcı sistemdeki müdahalelerin etkili olduğuna dikkat çekti. Yetiştirici, taşıyıcı sistemin yanı sıra beton kalitesi, demir pas payları ve inşaat sürecindeki diğer teknik faktörlerin de yıkımda rol oynadığını ifade etti.
BİNA İNŞAATLARINDA TAŞIYICI SİSTEM DEĞERLENDİRMESİ
Zümrüt Apartmanı’nda zayıf kat yapısının ve zeminin üstüne eklenen asma katın, binanın çökmesine neden olan faktörler arasında yer aldığını belirten Yetiştirici, yapı denetim sistemlerinin eksikliklerine de değindi. Yetiştirici, yapıların düzenli aralıklarla denetlenmesi gerektiğini belirterek, her felaketten sonra ders alınması gerektiğini ve onun unutulmaması gerektiğini vurguladı.
“BİNALARIN PERİYODİK MUAYENESİ ŞART”
Yetiştirici, araçlar ve asansörler gibi binaların da periyodik olarak denetlenmesi gerektiğini söyledi. “Binaların 3 ya da 5 yıl aralıklarla muayene edilmesi önemli” diyen Yetiştirici, bu süreçlerin düzenli olarak yapılmasının olası felaketlerin önüne geçeceğini belirtti.
ZÜMRÜT APARTMANI’NIN ÇÖKÜŞÜ VE BAYRAM SEVİNCİ
Zümrüt Apartmanı, 2 Şubat 2004 tarihinde, Kurban Bayramı akşamı çökmüştü. Bayram sevinci, büyük bir gürültüyle yarıda kaldı. Çökme anından sonra itfaiye ve arama kurtarma ekipleri ile vatandaşlar, günlerce süren çalışmalarda enkaz altındakilere ulaşmaya çalıştı. Facia, Türkiye’yi derinden sarsarken, kurtarılan iki kişi – 138 saat sonra çıkarılan Muhammet Kalem ve 157 saat sonra çıkarılan Yasemin Yaprakçı – “Zümrüt’ün mucizeleri” olarak hafızalarda kaldı.
YENİ BİNA VE MAĞDUR AİLELER
Facianın yaşandığı alana 2015 yılında, 10 katlı yeni bir bina inşa edildi. Hissedar olan mağdur ailelerin bir kısmı acı anıları tekrar hatırlamamak için dairelerini kiraya verirken, bazıları ise sattı.
Facianın ardından başlatılan adli süreçte, müteahhit ve diğer sorumlular hakkında yasal işlem başlatıldı. 2007 yılında Konya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, sanıklar tutuksuz yargılandı. Müteahhit Ali Vedat Kaya 5 yıl, taşeron İsmail Hakkı Canlıer 4 yıl, proje sorumlusu Halil İbrahim Elliiki ise 2 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ayrıca, 3 belediye görevlisi de 2 yıl hapis cezası aldı.
More Stories
Trabzon Hava Durumu | Trabzon İçin Bugün, Yarın ve 5 Günlük Hava Durumu Nasıl Olacak? 2 Şubat 2025
Erdoğan’ın başdanışmanı Uçum’dan 5 teğmenin ihracına ilişkin açıklama
Antalya Hava Durumu | Antalya İçin Bugün, Yarın ve 5 Günlük Hava Durumu Nasıl Olacak? 2 Şubat 2025