Tüm dünyada hızla yayılıyor! Bu işaretlere dikkat: Kanser sinyali veriyor

Erkeklerde prostat ve akciğer, kadınlarda meme kanserine dikkat!

Dünya istatistiklerine bakıldığında erkeklerde prostat ve akciğer, kadınlarda ise meme kanserine en sık oranda rastlanmaktadır. Dünyada 80 yaşına gelen her 8 kadından birinde meme kanseri görülmektedir, bu nedenle kadınların düzenli olarak her ay kendi meme muayenesini yapmaları gerekmektedir. Kanser türlerinin erken teşhis edilmesi, hastalığın tedavisinde büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle düzenli olarak sağlık kontrolü yaptırmak ve belirtileri ciddiye almak hayat kurtarıcı olmaktadır.

Ciddiye alınması gereken belirtiler

– Cilt altında ele gelen yumru veya kitle

– İstek dışı kilo kaybetmek veya kilo almak

– Cilt renginde meydana gelen değişiklikler veya kızarıklık

– Boşaltım alışkanlıklarında değişiklikler meydana gelmesi

– Geçmeyen öksürük

– Nefes almada güçlük çekmek

– Nedensiz ve sık görülen kas veya eklem ağrıları

– Nedensiz görülen kanama veya morarmalar

Risk faktörlerini değiştirmenin 6 kuralı

1- Sigara içmemek

2- Alkol almamak ya da miktarını azaltmak

3- Enfeksiyonlardan korunmak

4- Sağlıklı beslenmek

5- Kanserin erken belirti ve bulgularını bilmek

6- Kanser riskini bilmek ve kanser tarama programlarına girmek

Kanser hücreleri bağışıklık sistemi ile yok ediliyor

Tümör tiplerine göre kanser tedavileri değişiklik göstermektedir. En çok kullanılan tedavi yöntemleri; cerrahi, radyoterapi ve sistemik tedavilerdir. Sistemik tedavilerden biri olan immünoterapi, kişinin kendi bağışıklık sistemi ile tümörü yenmeyi hedefler. Bu yöntem, kanser hücrelerinin tanınmasını ve vücudun bağışıklık sistemi tarafından yok edilmesini kolaylaştırmaktadır. Diğer sistemik tedaviler arasında; hormon tedavisi ve kemoterapi bulunmaktadır. Bazı durumlarda hem cerrahi hem radyoterapi hem sistemik tedavi yöntemini kullanmak gerekebilir. Ancak kanser erken evrede ise sadece bir tedavi yöntemiyle de tedavi başarılı şekilde tamamlanabilmektedir. Özellikle prostat ve baş-boyun tümörlerinde erken evrede tek tedavi yöntemiyle olumlu sonuçlar elde edilmektedir. Eğer kanser erken evrede yakalanırsa, tümörü gelişen tekniklerle tamamen temizleyerek kişiyi sağlığına kavuşturmak mümkün olabilmektedir.

Robotik cerrahi yöntemle hasar azalıyor, iyileşme hızlanıyor

Kanserli dokuların cerrahi olarak çıkarılması için robotik teknolojinin kullanıldığı bir yöntem olan robotik cerrahi sayesinde, hücrede oluşacak hasar en aza indirgenmekte ve iyileşme süreci hızlandırılmaktadır. Radyasyon onkolojisinde ise gelişen teknoloji sayesinde nefes kontrolü yapılmakta ve bu yöntemle birlikte meme ışınlaması sırasında akciğerler, kalp ve normal dokular daha iyi korunmaktadır. Ayrıca ışınların doğru noktalara verilip verilmediği tedavi süresince kontrol edilebilmektedir. Yeni tedavi teknikleri kanser tedavisi için umut verici seçenekler olmakla birlikte, kanserin erken evrede yakalanabilirse, korkutucu ve ölümcül bir hastalık yerine, diyabet ve kalp hastalıkları gibi kronikleşen bir hastalığa dönüşebileceğini göstermektedir.

 

Related Posts

Hakem Abdullah Buğra Taşkınsoy Hastaneye Sevk Edildi

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Ziraat Türkiye Kupası yarı finalinde TÜMOSAN Konyaspor ile Galatasaray arasında oynanan maçın öncesinde rahatsızlık geçiren hakem Abdullah Buğra Taşkınsoy’un hastaneye sevk edildiğini açıkladı. TFF’den yapılan …

Çeltek’te Trafik Kazası: Ölü Sayısı 2’ye Yükseldi

ÖLÜ SAYISI 2’YE YÜKSELDİ Merkeze bağlı Çeltek köyü yakınlarında Halil İbrahim Naçar (26) yönetimindeki 58 AEJ 663 plakalı otomobil ile öğretmen ve sağlık personeli taşıyan Burak Naçar’ın (25) kullandığı 48 ATY 416 plakalı servis minibüsünün …

Konyaspor Galatasaray maçı neden başlamadı?

Konyaspor- Galatasaray maçının VAR hakemi Polonyalı Piotr Lasyk oldu. AVAR’da ise Deniz Caner Özaral yer alacak. Karşılaşmanın orta hakemi olarak Abdullah Buğra Taşkınsoy görev alacaktı. Ancak taşikardi rahatsızlığı nedeniyle maçı 4. hakem yönetecek …

Kronik ağrıların %90’ı tedavi edilebiliyor!

Fırat Üniversitesi Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Algoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sibel Özcan, kronik ağrılar hakkında bilgi verdi.

Malatya’da Çocuklar için 23 Nisan Etkinliği Düzenlendi

Malatya Eğitim Ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi gören çocuklar için 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla etkinlik yapıldı. Hastane yönetimi ve Türk Kızılay Malatya Şubesi işbirliğinde düzenlenen etkinlikte çocuklar, ebru ve kil …

Bakıcı, 2 Yaşındaki Bebeği Darbetmekten Tutuklandı

Aydın’ın Efeler ilçesinde 2 yaşındaki bebeği darbettiği gerekçesiyle gözaltına alınan bakıcı tutuklandı. Adnan Menderes Mahallesi’nde yaşayan O.Ö.K. ve M.K. çifti, 2 yaşındaki kızları R.K’nin bakımı için yaklaşık 2 ay önce H.K. (63) ile anlaştı. Bir …