Sağlıklı yaşamın sırrı: Ekşi mayalı ekmek ve tarhana

Fermente Gıdalar ve Probiyotikler Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar!

Probiyotikler hakkında bilgi veren Prof. Dr. Ahmet Özbek, ekşi mayalı ekmek ve tarhana gibi geleneksel gıdaların sağlıklı beslenmedeki önemine değindi. Prof. Dr. Özbek, bu ürünlerin probiyotik içerdiği yönündeki yaygın yanılgıya şu şekilde açıklık getirdi:

“Ekşi mayalı ekmek ve tarhana gibi ürünlerin aslında probiyotik içerdiği düşüncesi doğru değildir. Bu gıdalar pişirilirken probiyotik özellik taşıyan mikroorganizmalar ölür. Dolayısıyla bu gıdaları tüketerek doğrudan probiyotik almak mümkün değildir.”

‘Doğrudan Faydalı Maddeler Ortaya Çıkar’

Doğrudan probiyotik alınmasının önemini vurgulayan Prof. Dr. Özbek, şu açıklamalarda bulundu:

“Ekşi mayalı ekmek ve tarhana gibi fermantasyonla üretilen gıdalar, pişirme esnasında probiyotik bakteriler kaybolsa da, fermantasyon sürecinde sağlığımıza faydalı biyolojik bileşikler oluşur. Bu bileşikler, vücudumuz için faydalı olmanın yanı sıra bağırsak sağlığımızı destekleyici özelliklere sahiptir. Bu yüzden bu tür geleneksel gıdalar, sindirim sistemi ve genel sağlık açısından dolaylı yoldan fayda sağlar.”

‘Geleneksel Tarifler Günlük Beslenmede Önemli Yer Tutmalı’

Sağlığa katkısından bahseden Prof. Dr. Özbek, ekşi mayalı ekmek ve tarhananın geleneksel yöntemlerle hazırlandığında sağlıklı bir beslenme için kritik olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Özbek, “Bu gıdalar sindirim sistemine dost bir yapıya sahip olup, doğal fermantasyon süreci sayesinde bağışıklık sistemimize destek sağlar. Bu yüzden geleneksel tariflere sadık kalınarak hazırlanan ekşi mayalı ekmek ve tarhana, günlük beslenmede mutlaka yer almalıdır” dedi.

‘Tüketime Dikkat Edilmesi Gereken Turşular’

Probiyotik bakterilerin turşularda bulunmadığını hatırlatan Prof. Dr. Özbek, şu bilgileri paylaştı:

“Probiyotikler genellikle fermente gıdalarda bulunur. Süt ve süt ürünleri gibi yiyeceklerde mevcuttur. Bu bakteriler, probiyotik özellikler taşıyan mikroorganizmaların gelişimine destek olan prebiyotik özelliklere sahip mikroorganizmalardır. Bu da turşunun gerçekten faydalı olduğunu gösterir. Ancak turşu tüketirken aşırıya kaçılmaması gerektiğini unutmamalıyız. Çünkü turşu yüksek tuz içeriğine sahiptir ve bu da mide kanseri riskini artırabilir.”

Son olarak, sağlıklı bir yaşam için fermente gıdaların bilinçli bir şekilde tüketilmesinin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Özbek, bu ürünlerin sunduğu faydalardan yararlanmanın önemli olduğunu vurguladı.

Related Posts

Yaygın virüs ‘öpücük hastalığına’ neden oluyor, kanser riskini de 5 kat artırıyor!

Dünya genelindeki çoğu insanın hayatının bir döneminde enfekte olduğu Epstein-Barr virüsünün (EBV), kansere yakalanma riskini önemli ölçüde artırabileceği ortaya çıktı. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) kanser araştırma ajansının yeni çalışmasına göre, yaygın görülen bu virüs, kişileri henüz kanser teşhisi almadan yıllar önce yüksek risk altına sokabiliyor.

Sağlıkta yeni dönem başlıyor; organ bağışından dijital onaya kadar birçok alanda köklü değişiklikler yapılacak

Sağlıkta yeni dönem başlıyor; organ bağışından dijital onaya kadar birçok alanda köklü değişiklikler yapılacak

‘Karpuzu peynirle tüketerek kan şekerini dengelemek mümkün’

Yaz aylarının vazgeçilmezi karpuzun sağlıklı tüketilmesi için önerilerde bulunan Diyetisyen Gökçenur Kahraman, “Yazın ferahlatıcı meyvelerinden karpuzun büyük bir kısmı sudan oluşur ancak glisemik indeksi yüksektir. Ana öğünlerden 1-2 saat sonra yanında bir avuç badem veya birkaç cevizle birlikte tüketilebilir. Karpuzun yanına beyaz peynir eklenerek kan şekeri dengesi daha iyi korunabilir. Tokluk süresi uzayabilir. Karpuzu nane, limon, yoğurt gibi malzemelerle karıştırarak sağlıklı smoothieler yapabilirsiniz. Roka, beyaz peynir, zeytinyağı ile yaz salataları hazırlayabilirsiniz” dedi.

Erken tanı ile skolyoz cerrahisiz atlatılabilir

Samsun’da görev yapan Omurga Cerrahisi Doç. Dr. Ömer Bozduman, Haziran ayının ‘Skolyoz Farkındalık Ayı’ olduğunu hatırlatarak, aileleri çocuklarında omurga eğriliği belirtilerine karşı dikkatli olmaya davet etti. Bozduman, erken teşhisin skolyoz tedavisinde cerrahi müdahale gereksinimini büyük oranda ortadan kaldırdığını vurguladı.

Çocuğum hangi sporu yapsın? Genetiğin şifresi yol haritasını çiziyor

Yapay zeka destekli genetik testler, sporcuların potansiyelini ortaya koyarak başarıya giden yolu bilimsel verilerle çiziyor. Prof. Dr. Zeynep Ocak, bu testlerin çocukların hangi spor dalında parlayabileceğini, sakatlık risklerini ve en uygun antrenman yöntemlerini belirlemede nasıl bir rehber olduğunu anlattı.

Artan polen yoğunluğu alerjik şikayetleri artırdı

Van’da son günlerde artan polen yoğunluğu nedeniyle alerjik şikayetlerin arttığı belirtildi.