Kira Geliri Beyanname Süreci İşledi, Detayları Neler?
Milliyet.com.tr/ÖZEL
Konut ve iş yeri kiralarından elde edilen gelirin vergilendirilmesiyle ilgili süreç 1 Mart itibarıyla resmen başladı. Peki kira vergisi beyanname süreci nasıl işliyor?
Konutta 33 Bin TL, İş Yerinde 230 Bin TL Detayı
Konuyla ilgili merak edilenleri açıklayan Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, 2024 takvim yılında sahip oldukları taşınmazları kiraya verenler için kira geliri beyanname sürecinin başladığını belirtti.
Kira geliri beyanında dikkat edilecek bazı konu ve başlıklar var. 2024 yılında konut kira geliri 33 bin TL’lik istisna tutarını aşanlar kira gelir beyannamesi vermek zorunda. Stopajı ödenen iş yeri kira gelirlerinde de brüt kira tutarı 2024 yılı için 230 bin TL’yi aşanlar beyan vermek zorunda.
‘Beyanname de İki Tür Gider Yöntemi Var’
Kira gelir beyannamesinde dikkat edilecek gider yöntemleri var. Özellikle istisna düşüldükten sonra kalan tutar üzerinden yüzde 15 indirilerek seçilen yönteme ‘götürü gider’ yöntemi deniyor. Bu yöntemi seçen mükellefler 2 yıl boyunca ‘gerçek gider’ yöntemine dönemiyor.
‘Gerçek giderde’ ise kişiler taşınmaza ilişkin tadilat, tamirat masrafları, kredi ile aldılarsa ödedikleri faiz gibi, kendileri kirada oturuyorsa aldıkları kiranın düşürülmesi, eğitim ve sağlık harcamalarını düşebiliyorlar.
Son Ödeme Tarihlerine Dikkat!
2024 yılı gelir vergisi beyannameleri 1 Mart’ta verilmeye başlanıyor. 2 Nisan 2025 tarihine kadar da bunlar Gelir İdaresi Başkanlığı’nın hazır beyan sistemi üzerinden verilebilecek. 1’inci taksitin damga vergisi ile birlikte 2 Nisan’da ödenmesi lazım. İkinci taksitin ise 31 Temmuz 2025’te ödenmesi gerekiyor.
Kiralarla alakalı bir belgelendirme zorunluluğu geldi. Tevsik zorunluluğuna uyulmaması durumunda işleme konu tutarın yüzde 10’u kadar özel usulsüzlük cezası kesiliyor.
Emsal Kira Bedeli İstisnaları
Bir kişinin ‘ben hiç kira almıyorum’ deme hakkı yok, ancak bazı istisnalar olabilir. Emsal kira bedeli uygulanmayan durumlar arasında taşınmaz kardeşlerin ikametine tahsil edilmişse, akrabaların aynı evde kalması gibi durumlar bulunuyor.
Diğer durumlarda emsal kira bedeli uygulanıyor. Emsal kira bedeli, belediyede gözüken emlak vergisi değerinin yıllık yüzde 5’i kadar bir kira bedelinin gelir olarak elde edilmesini gerektiriyor.
33 Bin TL Detayı! Bunun Yapan İstisnadan Faydalanamaz
2024 yılı için konut olarak kiraya veren kişinin elde ettiği kira geliri 33 bin TL’yi geçmiyorsa beyanname vermesine gerek yok. Kişi zamanında beyan etmez veya eksik ederse 33 bin TL’lik istisnadan faydalanamaz.
‘Hazır Beyan Sistemi Üzerinden Dilekçe Verilebilir’
İstisnalardan faydalanabilmesi için kişilerin doğru beyanname vermesi önemli. Eğer kişi dilekçe vermek istiyorsa, örneğin konutu var gerçekten kiracı kirayı ödememiştir veya gayrimenkulü satmıştır, kendisi veya akrabası oturuyordur, hazır beyan sistemi üzerinden dilekçe verebilir.
Mülk Sahipleri Nasıl Beyanname Verecek?
Vergi dairelerinden de beyanname verilebiliyor. Herhangi bir vergi dairesinden beyanname verilebilir. Dijital vergi dairesi üzerinden beyanname verilmesi mümkündür.
Kira Vergisinde Örnek Hesap!
Uygulanacak vergi tarifeleri dahilinde kişinin aylık kira gelirine göre vergilendirildi. Ödenecek vergi miktarı, toplam gelir ve indirilebilecek giderlerin hesaplanmasına bağlı olarak belirleniyor.
Bu maddeler ışığında kişiler kira vergisi beyannamesi sürecinde belirli adımları takip etmelidir. Kira gelirlerinden elde edilen kazançların düzenli olarak bildirilmesi ve vergilendirilmesi, mülk sahipleri için önem arz etmektedir.