Kremlin: Zelenski ile müzakereye açığız, ama bazı konuların açıklığa ulaşması gerekiyor

T24 Dış Haberler

Kremlin, lider olarak meşruluğu konusunda şüpheleri sürse de barış için Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski ile müzakere etmeye hazır olduklarını söyledi. 

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, “Rusya genel olarak müzakere sürecine açık, ancak ilk olarak Ukrayna tarafının hazır olduğunu anlamamız gerekiyor” dedi. 

Peskov, “Hedeflerimize müzakere yoluyla ulaşmaya hazırız” dedi. Rusya, Ukrayna’nın kısmen Rus ordusu işgalindeki dört bölgesini Moskova’ya vermesini ve NATO’ya katılma hedefinden vazgeçmesini istemişti. 

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, çarşamba günü Çin seyahati sırasında Moskova “iyi niyet” gösterdiğinde Kiev’in müzakereye hazır olduğunu söyledi. 

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Kuleba, Rus tarafının böyle bir şeye henüz hazır olmadığını” söyledi.

Peskov, perşembe günü yaptığı açıklamada Zelenski’nin 5 yıllık başkanlık süresinin Mayıs ayında dolmasını da “yasal bir problem” olarak niteledi. Ukrayna ve Batılı müttefikleri, barış zamanı siyasi kurallarının savaş günlerinde geçerli olmadığını savunuyor. 

Peskov, “Zelenski’nin meşruluğuyla ilgili genel bir sorun olsa da Rusya’nın temas ve müzakere etmesini yasaklayan yasal bir durum yok” dedi. 

Kremlin Sözcüsü, “Hala açıklığa kavuşturulması gereken çok şey var” diye konuştu.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir