Geç uyumak unutkanlığa yol açar mı?

Bilim insanları, uyku düzeninin ve kalitesinin sağlık ve yaşam süresi üzerinde doğrudan etkili olduğunu belirtiyorlar. Ancak, son yıllarda uyku en çok ihmal edilen rutinler arasında yer alıyor.

Nöroloji uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz, gece geç yatmanın zihinsel kapasiteyi zayıflattığını vurguluyor ve “Bu yanlış alışkanlık zamanla beyinde ‘unutkanlık kısırlığı’na yol açabilir. Sağlıklı bir beyin için uykuya öncelik vermek, yapılabilecek en büyük yatırımlardan biridir.” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Derya Uludüz

Uykusuzluğun zararları

Uyku sorunu olan kişilerin kalp krizi, felç, diyabet, hipertansiyon, obezite, reflü ve alerjik problemlere karşı daha yüksek risk altında olduğu bilimsel araştırmalarla belirlenmiştir. Tekrarlayan uyku sorunları depresyon, kronik yorgunluk, romatizmal sorunlar ve hatta cilt sorunlarıyla ilişkili olabilir.

Stres hormonu artışı

Gece geç saatlere kadar uyanık kalmak, vücuttaki stres hormonu kortizol seviyesini yükseltir. Yüksek kortizol, hipokampüsteki hücrelere zarar verebilir ve uzun vadede unutkanlığa neden olabilir.

Beyni nasıl etkiler?

Uykusuzluk, beyin üzerinde şu zararlı etkilere neden olabilir:

TOKSİN TEMİZLİĞİNDE AZALMA

Derin uyku sırasında glimfatik sistem aktive olur ve günlük toksinleri temizler. Ancak uyku süresinde kısıntı yaşanırsa, bu temizlik tamamlanamaz ve beyin zihinsel çöplük içinde çalışır.

BELLEK GÜÇSÜZLEŞİR

Öğrenilen bilgiler, derin uykuda hipokampüsden neokortekse aktarılır. Geç yatmak ve az uyumak, bu bilginin hafızada kalmasını engelleyebilir, bu da bellek zayıflığına yol açabilir.

ONARIM İŞLEMİ ENGELLENİR

Uykunun derin evrelerinde, hücresel onarım ve yenilenme süreci başlar. DNA hasarları, uyku sırasında daha etkin bir şekilde onarılır. Ancak uykusuzluk, bu onarım sürecini engelleyebilir.

Dikkat edilmesi gerekenler

Kaliteli bir uyku için şu önerilere dikkat edin:

– Gün içinde şekerleme yapmayın.

– Akşam yemeklerini erken saatte yiyin.

– Uyumadan önce fazla sıvı tüketmeyin.

– Çay ve kahve tüketimini azaltın ve geç saatlerde tüketmekten kaçının.

– Yatmadan önce duş alın, kitap okuyun ve odayı havalandırın.

– Yatak odasında televizyon, bilgisayar ve cep telefonu bulundurmayın.

Neden gece lambası kullanmamalısınız?

Karanlıkta, beyinde melatonin hormonu salgılanır. Bu hormon, uykuya dalma sürecini tetikler ve daha uzun süre uyuyarak uyku kalitesini artırır. Ayrıca nöronların ilerleyici fonksiyon kaybı olan nörodejenerasyona karşı koruma sağlar ve demans riskini azaltabilir. Bu nedenle, yatak odasında gece lambası olmamalı ve karanlıkta uyumalısınız. Eğer dışarıdan ışık alıyorsanız uyku maskesi kullanabilirsiniz.

Test sonuçları

Yapılan geniş çaplı bir araştırmada, gece 24:00’ten sonra uyuyan bireylerin bellek ve dikkat testlerinde %15-20 daha düşük performans gösterdikleri ortaya konmuştur. Bu etki özellikle 20-40 yaş arasında belirgindir.

Kimler risk altında?

– Öğrenciler ve genç yetişkinler

– Gece vardiyasında çalışanlar

– Yeni ebeveynler (özellikle anneler)

– Uyku düzeni bozulmuş dijital içerik tüketicileri

Çözüm önerileri

Beyin sağlığınız için uykunuzu önemseyin. İşte bu rutini sağlamanın yolları:

Biyolojik saat ile uyum sağlayın: Saat 23:00’ten sonra vücut doğal olarak melatonin salgılar. Bu saate direnmeyin ve beyindeki onarım sürecine izin verin.

Uyku rutini oluşturun: Her gün aynı saatte yatıp kalkmak, sirkadiyen ritmi korur ve zihinsel berraklık sağlar.

Ekran maruziyetini azaltın: Uyumadan en az 1 saat önce telefon, tablet, bilgisayar gibi mavi ışık yayıcı cihazlardan uzak durun.

Gece geç saatte yemek yemeyin: Gece geç saatte yemek yemek, melatonin salgısını ve derin uykuya geçişi bozabilir.

Related Posts

4 günlük çalışma haftası denendi: Stres azaldı, verimlilik arttı

ABD ve İngiltere dahil 6 ülkede yapılan araştırma, maaş kaybı olmadan haftada 4 gün çalışma sistemine geçen çalışanların, zihinsel ve fiziksel sağlıklarının iyileştiğini ve performanslarının arttığını ortaya koydu.

Diyarbakır’da stent skandalı: Doktorlar ifadeye çağrıldı, yazışmalar araştırılıyor

Diyarbakır’da stent skandalı: Doktorlar ifadeye çağrıldı, yazışmalar araştırılıyor

Zayıflama ilacı Ozempic’in yeni yan etkileri ortaya çıkıyor

Piyasada Ozempic ve Wegovy adlarıyla bilinen GLP-1 ilaçlarını kullananların sayısıyla birlikte bildirilen yan etkiler de artıyor. Zayıflamanın yanı sıra diyabete karşı da kullanılan ilaçlar ölüme yol açabiliyor.

Ofiste çalışanlar için uyarı geldi: Egzersiz yapmak bile kurtarmaz…

Ofiste oturarak çalışanlar için sürekli sağlık uyarıları yapılıyor. Günlük olarak yapacakları egzersizler ile bu sağlık sorunlarını uzun vadede engelleyebilecekleri de uzmanlar tarafından söyleniyordu fakat yeni yapılan bir araştırmada oturarak çalışmanın beyne verdiği zararın egzersiz ile de geri döndürülemez olduğunu ortaya koydu.

Yaygın virüs ‘öpücük hastalığına’ neden oluyor, kanser riskini de 5 kat artırıyor!

Dünya genelindeki çoğu insanın hayatının bir döneminde enfekte olduğu Epstein-Barr virüsünün (EBV), kansere yakalanma riskini önemli ölçüde artırabileceği ortaya çıktı. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) kanser araştırma ajansının yeni çalışmasına göre, yaygın görülen bu virüs, kişileri henüz kanser teşhisi almadan yıllar önce yüksek risk altına sokabiliyor.

Sağlıkta yeni dönem başlıyor; organ bağışından dijital onaya kadar birçok alanda köklü değişiklikler yapılacak

Sağlıkta yeni dönem başlıyor; organ bağışından dijital onaya kadar birçok alanda köklü değişiklikler yapılacak