Erken tanı ile skolyoz cerrahisiz atlatılabilir

Omurga Cerrahisi Uzmanı Dr. Ömer Bozduman, skolyozun sadece yana eğilmeyle sınırlı olmadığını söylüyor. Skolyozun aslında üç boyutlu bir deformite olduğunu belirten Dr. Bozduman, omurganın hem burkulma hem de eğilme hareketi yapabileceğini vurguluyor. Bu nedenle skolyozda tanı ve tedavi sürecinde 3 boyutlu analizin önemli olduğunu vurguluyor.

Erken Teşhis İle Ameliyat Gerekmeyebilir

Dr. Bozduman, Haziran ayının Skolyoz Farkındalık Ayı olduğunu hatırlatarak, özellikle 10 yaş üzeri çocukların düzenli olarak kontrol edilmesi gerektiğini belirtiyor. Omuzlarda dengesizlik, göğüste asimetri gibi belirtiler fark edildiğinde vakit kaybetmeden uzman bir hekime başvurulması gerektiğini söylüyor. Erken teşhis edilen skolyoz vakalarının çoğu cerrahi müdahale gerektirmeden tedavi edilebileceğini belirtiyor.

Öncelik Cerrahi Olmayan Yöntemlerde

Dr. Bozduman, skolyoz tedavisinde önceliğin cerrahi olmayan yöntemlerde olduğunu belirtiyor. Korseyle, egzersizle ve fizik tedaviyle hastalarını takip ettiğini söylüyor. Ameliyatın yaş ve eğrilik derecesine bağlı olarak, hayati risk taşıyan durumlarda düşünüldüğünü belirtiyor. Ancak amacın her zaman cerrahiyi en son seçenek olarak tutmak olduğunu vurguluyor.

Ergenlikte Belirtiler Gözden Kaçabilir

Dr. Bozduman, ergenlik dönemindeki çocukların özellikle vücutlarını gizleme eğiliminde olduğunu söylüyor. Bu nedenle skolyozun bu dönemde sıkça gözden kaçtığını belirtiyor. Ebeveynlere, çocuklarının omuz dengesizliği veya kaburga çıkıntısı gibi belirtilerini takip etmelerini tavsiye ediyor. Erken teşhisin tedavi sürecini kolaylaştırabileceğini ve cerrahiye gerek kalmadan çözüm sağlayabileceğini vurguluyor. Yaz aylarının bu belirtileri gözlemlemek için bir fırsat olabileceğini söylüyor ve çocukları yakından takip etme çağrısı yapıyor.

Related Posts

Ofiste çalışanlar için uyarı geldi: Egzersiz yapmak bile kurtarmaz…

Ofiste oturarak çalışanlar için sürekli sağlık uyarıları yapılıyor. Günlük olarak yapacakları egzersizler ile bu sağlık sorunlarını uzun vadede engelleyebilecekleri de uzmanlar tarafından söyleniyordu fakat yeni yapılan bir araştırmada oturarak çalışmanın beyne verdiği zararın egzersiz ile de geri döndürülemez olduğunu ortaya koydu.

Yaygın virüs ‘öpücük hastalığına’ neden oluyor, kanser riskini de 5 kat artırıyor!

Dünya genelindeki çoğu insanın hayatının bir döneminde enfekte olduğu Epstein-Barr virüsünün (EBV), kansere yakalanma riskini önemli ölçüde artırabileceği ortaya çıktı. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) kanser araştırma ajansının yeni çalışmasına göre, yaygın görülen bu virüs, kişileri henüz kanser teşhisi almadan yıllar önce yüksek risk altına sokabiliyor.

Sağlıkta yeni dönem başlıyor; organ bağışından dijital onaya kadar birçok alanda köklü değişiklikler yapılacak

Sağlıkta yeni dönem başlıyor; organ bağışından dijital onaya kadar birçok alanda köklü değişiklikler yapılacak

‘Karpuzu peynirle tüketerek kan şekerini dengelemek mümkün’

Yaz aylarının vazgeçilmezi karpuzun sağlıklı tüketilmesi için önerilerde bulunan Diyetisyen Gökçenur Kahraman, “Yazın ferahlatıcı meyvelerinden karpuzun büyük bir kısmı sudan oluşur ancak glisemik indeksi yüksektir. Ana öğünlerden 1-2 saat sonra yanında bir avuç badem veya birkaç cevizle birlikte tüketilebilir. Karpuzun yanına beyaz peynir eklenerek kan şekeri dengesi daha iyi korunabilir. Tokluk süresi uzayabilir. Karpuzu nane, limon, yoğurt gibi malzemelerle karıştırarak sağlıklı smoothieler yapabilirsiniz. Roka, beyaz peynir, zeytinyağı ile yaz salataları hazırlayabilirsiniz” dedi.

Çocuğum hangi sporu yapsın? Genetiğin şifresi yol haritasını çiziyor

Yapay zeka destekli genetik testler, sporcuların potansiyelini ortaya koyarak başarıya giden yolu bilimsel verilerle çiziyor. Prof. Dr. Zeynep Ocak, bu testlerin çocukların hangi spor dalında parlayabileceğini, sakatlık risklerini ve en uygun antrenman yöntemlerini belirlemede nasıl bir rehber olduğunu anlattı.

Artan polen yoğunluğu alerjik şikayetleri artırdı

Van’da son günlerde artan polen yoğunluğu nedeniyle alerjik şikayetlerin arttığı belirtildi.