Ekonomide yük alt ve orta gelirlinin sırtında: Enflasyon neden düşmüyor?

Toplum Çalışmaları Enstitüsü Yönetim Kurulu üyesi Oğuz Atalay, ekonomi politikalarının enflasyonla mücadelede yetersiz kaldığını ve yükün alt ve orta gelir grubuna ağır geldiğini belirtti. Enflasyonu 4-6 puan arasında azaltabilecek politika önerilerini sıraladı.

Mayıs 2023 seçimlerinden sonra yıllık enflasyonun yüzde 39,59 seviyesinde olduğu hatırlatılan analizde, iki yıl sonra bu oranın yüzde 37,86’ya gerilediği bildirildi. Enflasyonun yüzde 75,45’e kadar yükseldiği ancak kalıcı bir düşüş sağlanamadığı vurgulandı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz artışlarına işaret edildi ve Atalay, para politikasında sıkılaşmaya rağmen baz ve geniş para artış oranlarının düşük kalmasının politikanın etkinliğini sorgulattığını belirtti.

‘YÜK ALT VE ORTA GELİR GRUBUNDA’

Atalay, sıkılaştırıcı para politikalarının ekonomik durgunluk ve likidite sıkışıklığına yol açarken, mali politika tarafının eksik kaldığını savundu. 2025 Nisan ayı bütçe gerçekleşmeleri incelendiğinde bütçe giderlerinin yüzde 46,3 artış gösterdiği, faiz giderlerindeki artışın ise rekor seviyede yükseldiği belirtildi. İlk dört ayda faiz giderlerindeki artışın bütçe açığının istenilen seviyelere ulaşamadığını ve mali disiplinin sağlanamadığını ortaya koyduğu ifade edildi.

Atalay, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek‘in vergi politikalarının altında yatan nedenin bütçe dengesizliği olduğuna dikkat çekerek, “Politikaların yükü alt ve orta gelir grubuna binmekte ve bu kesimin sorunlarına çözüm üretilememektedir” şeklinde konuştu.

‘VERGİ YÜKÜ DENGELİ DAĞITILMALI’

Toplum Çalışmaları Enstitüsü, ekonomik darboğazdan çıkış ve alt-orta gelir gruplarının alım gücünü artırmak için şu politika önerilerini sundu:

  • Alt ve orta gelir grubunun alım gücünü artırmak ve bu grubun vergi yüklerini hafifletmek için ilk vergi diliminin sınırının 2 kat, ikinci vergi diliminin sınırının 3 kat artırılması gerekmektedir.
  • Mevduat faiz gelirlerinde oranlı vergilendirme yapılmalı ve yüksek tasarruf sahiplerinden daha fazla vergi alınmalıdır.
  • Mevduat faiz geliri elde edenlerin belirli oranda devlet tahvili bulundurması zorunlu tutulmalı ve vadede vergi teşviki olmalıdır.
  • Reel getiri garantili ve enflasyona endeksli tahvillerin yaygınlaştırılması gerekmektedir.
  • Boş konutlara ilave vergi getirilmeli ve çoklu konut sahipliği artırılan oranlı vergiye tabi olmalıdır.
  • Gelir-harcama uyumsuzluğu üzerinden otomatik vergi getirilmelidir.
  • Kredi kartı ile yapılan yurtdışı harcamalara harcama tutarına göre artan oranlı vergi getirilmelidir.

‘ENFLASYON DÜŞEBİLİR’

Atalay, önerilerin hayata geçirilmesi durumunda enflasyonun 4-6 puan düşebileceğini ve alt-orta gelir grubunun rahatlayabileceği bir sürece girilebileceğini belirtti. Enflasyonun düşmemesinin nedeninin yüksek gelir grubunun harcama alışkanlıklarını değiştirmemesi ve TL’ye olan güven eksikliği olduğuna dikkat çekti. Atalay, “Verginin tavana yayıldığı bir modele geçmek gerekiyor” dedi.

Related Posts

Togg bu yıl da en değerli ve güçlü markalar arasına girdi

Togg, “Türkiye’nin En Değerli Markaları-Türkiye 125” listesinde 20’nci sırada yer alırken, “Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2024” araştırmasında 37’nci basamağa yükseldi.

Trafik cezalarının artırılmasına yönelik düzenlemeleri de içeren kanun teklifi, TBMM Adalet Komisyonunda

TBMM Adalet Komisyonunda, trafik cezalarının artırılmasına yönelik düzenlemeleri de içeren Karayolları Trafik Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerine başlandı.

“Yılın Otomobili” için geri sayım başladı! 7 finalist araç kıyasıya yarışacak

Yeniçağ Gazetesi otomotiv editörü Ercan Karaca’nın da üyesi olduğu OGD tarafından bu yıl 10’uncusu düzenlenen “Türkiye’de Yılın Otomobili” yarışmasında finale kalan otomobillerin test sürüşleri Kemerburgaz Kent Ormanı’nda gerçekleştirildi. Otomotiv …

Euro Bölgesi’nde ekonomiye güven arttı

Euro Bölgesi’nde ekonomi güven endeksi aylık bazda 1 puan artarak 94,8’e çıktı. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, mayıs ayı iş ve tüketici anketi sonuçlarını yayımladı. Buna göre, AB’de ekonomik güven endeksi mayısta aylık bazda 0,6 puan artışla 95,2 …

Bakan Uraloğlu: 4 bin 75 yeni köprü inşa ettik

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Son 23 yılda 488 kilometre uzunluğunda 4 bin 75 yeni köprü inşa ederek köprü sayısını 10 bin 42’ye, toplam uzunluğu ise 799 kilometreye ulaştırdıklarını bildirdi. Bakan Uraloğlu, söz konusu mesafenin turizmin başkenti Antalya’dan Yunanistan’a kadar olan mesafeye ulaştığını ifade etti.

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden 9 bin üreticiye sebze fidesi desteği

Yerli üretimi teşvik etmek ve çiftçinin maliyet yükünü azaltmak amacıyla tarımsal desteklerine devam eden Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), 25 ilçede sebze üreticiliği yapan 9 bin üreticiye, toplam 10 milyon 500 bin adet sebze fidesi dağıttı …