Bodrum’daki yel değirmenlerinin içler acısı hali

Bardakçı Koyu ile Gümbet arasında, 18’inci yüzyılda inşa edildiği tahmin edilen 8 yel değirmeni, uzun süredir kaderine terk edilmiş durumda.

Değirmenlerin taş duvarları, sprey boyalarla yapılan karalamalar ve yazılarla tahrip edildiği görüldü. Bakımsızlıktan dolayı harap hale gelen değirmenlerin son dönemde Ege Denizi Santoroni Adası yakınlarında yoğunlaşan deprem fırtınası nedeniyle daha da zarar görebileceği endişe yaratıyor.

Herhangi bir güvenlik önlemi bulunmayan bölgede yerli ve yabancı turistler, yıkılma tehlikesi taşıyan değirmenlerin içine girerek fotoğraf çekiyor kimileriyse içki şişeleri ve çöplerini bırakarak kirliliğe neden oluyor.

“DEPREMLER BU TÜR YAPILARI DAHA ÇOK TEHDİT EDER HALE GELİYOR”

Bodrum Kent Konseyi Başkanı Gamze Türk Oğuz, zamanla endüstrinin gelişmesiyle yel değirmenlerinin terk edilmeye başladığını anlattı.

“Terk edildikten sonra kendi içinde yavaş yavaş yıkıma uğruyor. İçinde yaşam olmayan yapı zaman içerisinde, gerekli düzenli bakımları yapılmadığı zaman ilk başta çatısı göçmeye başlıyor, çatısı göçünce beden duvarları ortaya çıkıyor.” diye konuşan Oğuz, Bodrum’un 1’inci derece deprem bölgesi olduğunu hatırlatıp “Depremler bu tür yapıları daha çok tehdit eder hale geliyor. Bu tahribat gittikçe hızlanıyor.” dedi.

‘BÜTÜN ALANIN ÇEVRELENİP, KORUMA ALTINA ALINMASI GEREKİYOR’

Gamze Türk Oğuz, “Bunu geçmiş dönem Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras başkan bu çalışmayı başlatmıştı. Yel değirmenleri sahiplerini bir araya getirmişti. Bütüncül projeyi başlatmak üzere toplantı gerçekleştirmişti. Burada koruma amaçlı bir imar planı çalışması söz konusu ve bu plan çalışması şu an yürüyor.” diye konuştu.

Plan çalışmasının bitmeden burada herhangi bir koruma amaçlı bir proje yapılamayacağının altını çizen Oğuz, “Bu planın hızlandırılması gerekiyor ki bir sonraki aşamaya geçilsin. Bodrum’un en önemli kültür varlıklarından birini tüm kentin siluetini etkileyen bir yapıdan bahsediyoruz. Bir an önce ayağa kaldırılması gerekiyor. KTA alanı sınırları gerçekten bir koruma altına alınmalı. Burada tehlike arz eden cam kırıkları var. Hem insanların kendi can güvenlikleri için hem de yapılar için tehlike. Çünkü yapılar da insanların tahribatına maruz kalıyor. Her iki durum içinde bütün alanın çevrelenip koruma altına alınması gerekiyor” dedi.

Related Posts

Herkes Yozgat’ı konuşuyordu ama… AKP’ye şok sonuç 4 şehirden birden geldi!

CHP’nin Yozgat mitingi büyük yankı uyandırırken son dönemde kamuoyu araştırmalarında CHP’nin kentte oy oranını yükselttiği görülmüştü. ORC Araştırma’nın 15 ilde yaptığı genel seçim anketinde ise 4 ilin AKP’den CHP’ye geçtiği görüldü.

Buna ‘cahillik’ deyip geçmek mümkün mü? Düğün konvoyu yolu kapattı, ambulans vakaya geç kaldı

İnsanlık dışı olay Ankara’da yaşandı. Düğün konvoyundaki magandalar ambulansa yer vermedi. Akılalmaz olay cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.

Eurovision’u kazanan Avusturya olurken, İsrail’in katılımı protesto edildi

Eurovision’u kazanan Avusturya olurken, İsrail’in katılımı protesto edildi

Ekranda doğru söyledi, karakolda şaştı ama indirimi kaptı: TV’de itirafa 25 yıl

Canlı yayında işlediği cinayeti itiraf etti. Mahkeme itirafı nedeniyle cezasını 25 yıla indirdi. Suç ortağı ise müebbet hapse çarptırıldı.

Dünyanın gözleri önünde İsrail aç bırakıyor bombalıyor, katlediyor: Gazze’yi yutma planı devrede

ABD Başkanı Trump’ın Ortadoğu turunun sona ermesinin ardından İsrail, Gazze Şeridi’ni yutma hedefiyle ‘Gideon’un Savaş Arabaları’ isimli harekâtı başlattı. 2 Mart’tan bu yana Gazze’ye insani yardım girmesine izin vermeyerek Filistinlileri açlığa mahkûm eden İsrail, bu kez kalıcı işgal için bomba yağdırıyor.

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan: Herhangi bir tehditten korkmuyoruz

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan Tahran’ın savaş peşinde olmadığını, ABD ile nükleer görüşmelere devam edeceğini ve ABD Başkanı’nın barış çağrılarıyla eş zamanlı yaptığı tehditlerden de çekinmedikleri vurguladı.