Arapça Münazara Şampiyonası İstanbul’da

Avrupa Üniversiteler Arası Arapça Münazara Şampiyonası’nın (EUADC) ikincisi, İbn Haldun Üniversitesi, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi ve Katar Münazara Merkezi (Qatar Debate) işbirliğiyle İstanbul’da gerçekleştirildi.

İbn Haldun Üniversitesi’nde 14-17 Şubat tarihleri arasında 10 ülkeden 16 takım ve 80 öğrencinin katılımıyla düzenlenen şampiyonanın finali, Başakşehir Emin Saraç (BES) Kültür Merkezi’nde, Liverpool Üniversitesi ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi takımları arasında yapıldı.

Finalde birinciliği elde eden Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi takımına ödüllerini, İbn Haldun Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Bilal Erdoğan verdi.

“Dil eğitiminin daha da önem kazandığına inanıyoruz”

Bilal Erdoğan, programın ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Türkiye’nin ve özelikle İstanbul’un tarih boyunca Arapçanın öğretilmesinde öncü merkez konumunda olduğunu söyledi.

Bugün de dünyadaki başat dillerden bir tanesi olan Arapçanın öğretilmesinde Türkiye’nin yine öncü bir rol oynadığını ifade eden Erdoğan, yarışmayı Türk üniversitesinin kazanmasından dolayı mutlu olduğunu dile getirdi.

Erdoğan, İbn Haldun Üniversitesi olarak 20’nin üzerinde dilin eğitimini verdiklerini belirterek, “Dolayısıyla çok dilliliğin yani zorlukların arttığı, insanlar, toplumlar, ülkeler arasındaki ilişkilerin karmaşıklaştığı dönemde, dil eğitiminin daha da önem kazandığına inanıyoruz. Biz İbn Haldun Üniversitesi olarak hem Arapçada hem İngilizcede hem de yabancılara Türkçe eğitiminde, Türkiye’nin en iyi merkezlerinden biri olma rolünü güçlendiriyoruz.” ifadelerini kullandı.

“İnsanlık vicdanının galip geleceğine inanıyoruz”

Bir gazetecinin ABD Başkanı Donald Trump’ın Gazze’ye yönelik açıklamalarını sorması üzerine Bilal Erdoğan, Filistin’in Filistinlilere ve Gazze’nin de Gazzelilere ait olduğunu söyledi.

Erdoğan, 1,5 yıldan kısa sürede 60 bin insanın katledildiği bir yerdeki insanlara gidin demenin bütün uluslararası kurallara aykırı olduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Dünya tarihinde eşine rastlanmamış türden bir yaklaşım. Sonunda sağduyunun, kuralların, insan vicdanın galip geleceğine inanıyoruz. İnsanlık vicdanının galip geleceğine inanıyoruz. Dolayısıyla şu anda kimin ne dediğinden ziyade insanlık mı kazanacak? Yoksa insanlığa karşı gelen merkezler mi kazanacak? İnsanları katledenler, insanların evlerini topraklarını, mallarını, tarihlerini çalmaya çalışanlar mı kazanacak? Yoksa evlerinde, barklarında, çoluğuyla, çocuğuyla, ailesiyle hayatını yaşamanın mücadelesini veren masumlar mı kazanacak? Zulmet mi, karanlık mı kazanacak, aydınlık mı kazanacak? Bunları göreceğiz. İnşallah biz sivil toplum ayağında, işin insanlık vicdanının sesinin daha gür şekilde çıkması için çalışmalarımızı yapmaya devam edeceğiz.”

“Yarışma öğrencilerin kendilerini geliştirmeleri için önemli”

İbn Haldun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Atilla Arkan, yarışmanın öğrencilerin kendilerini geliştirmeleri için önemli olduğunu belirterek, “Öğrencilerimiz bu yarışmalarda bir yandan kendilerini özgün bir şekilde ifade etmeyi, argümantasyon yapmayı, kendi fikirlerini delilli bir şekilde sunabilmeyi geliştiriyorlar. Aynı zamanda da toplum önünde kendilerini iyi bir şekilde ifade etme alışkanlıklarını, yetkinliklerini geliştiriyorlar. Bu anlamda son derece önemli.” diye konuştu.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Şimşek ise bugün gerçekleştirilen münazara yarışmasının, dil öğretimine verdikleri önemin somut bir yansıması olduğunu ifade etti.

Şimşek, münazaraların karşıt görüşleri anlamayı, empati yapmayı ve saygı göstermeyi öğrettiğini kaydederek, bu tür organizasyonların farklı bakış açılarını kavrama ve anlamlandırma açısından herkese önemli fırsatlar sunduğunu belirtti.

Related Posts

Yeni Alman hükümetinin ilk icraatı, sınırları kapamak oldu

Almanya’nın yeni İçişleri Bakanı Alexander Dobrindt, yasa dışı göçle mücadele kapsamında sınırda belgesiz göçmenlerin geri çevrilmesi talimatını verdi. 2015’teki Merkel politikasını rafa kaldıran bu adım, sınır güvenliğini artırmayı hedefliyor.

Pakistan’dan Hindistan’a karşı yeni hamle: Orduya tam yetki verildi

Pakistan hükümeti, Hindistan’ın gerçekleştirdiği saldırıya yanıt olarak, Pakistan Silahlı Kuvvetlerine gerekli karşılığı verme yetkisi verildiğini açıkladı. Açıklamada, Hindistan’ın eyleminin uluslararası hukuk çerçevesinde açık bir savaş ilanı anlamına geldiği vurgulandı. Pakistan yönetimi saldırılarda sivil yerleşim yerlerinin hedef alındığını, 26 kişinin hayatını kaybettiğini, 46 kişinin de yaralandığını duyurmuştu.

Reformcu ve muhafazakar kardinaller, yeni papayı seçmek için toplanıyor

Katolik dünyası yeni liderini arıyor. Papa Francis’in ardından Sistine Şapeli’nde toplanacak kardinaller, siyah ya da beyaz dumanla belirlenecek tarihi bir seçim için günler sürecek bir sürece giriyor. Gelenekçilerle reformcuların karşı karşıya geldiği konklav, 1,4 milyar inananı etkileyecek.

6.2’nin ardından İstanbul’daki deprem polemiğine İTÜ de karıştı!

İstanbul’daki 6,2’lik depremin ardından İstanbul Teknik Üniversitesi akademisyenlerince hazırlanan ön raporda, enerjinin sadece yüzde 12’sinin boşaldığı kaydedilirken; Marmara için sıkça anılan 7,8 büyüklüğündeki deprem senaryosunun korku yaratmak amacıyla değil, gerçek mühendislik hesabıyla ortaya konulduğu belirtildi.

Kocaeli’ndeki yangında 3 ev yandı; 2 itfaiye eri yaralandı

Kocaeli’nin Darıca ilçesindeki 2 katlı evde çıkan yangın, bitişikteki 2 eve daha sıçradı. Müdahale sırasında 2 itfaiye eri yaralanırken, 3 ev kullanılamaz hale geldi.

Dışişleri Bakanı Fidan, Hindistan’ın saldırıları sonrası Pakistanlı mevkidaşıyla görüştü

Hindistan’ın Pakistan’a düzenlediği füze saldırıları sonrası Türkiye, İslamabad yönetimi ile ilk teması gerçekleştirdi. Dışişleri Kaynaklarından edinilen bilgiye göre Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Pakistanlı mevkidaşı Muhammed İshak Dar ile telefonda görüştü. İki Bakanın görüşmesinde Pakistan ve Hindistan arasındaki son gelişmeler ele alındı.