Trabzon turizminde yangın endişesi: Kayıt dışı oteller denetlenmiyor

Bolu Kartalkaya’da meydana gelen yangın faciasının ardından gözler diğer destinasyonlardaki otellerin güvenliğine çevrildi. Son 15 yılda Körfez ülkelerinden gelen turistlerle turizm hareketliliği yaşanan Trabzon’da da denetimi yapılamayan kayıt dışı konaklama işletmelerinin güvenliği endişe veriyor.

Duvar’dan Fatih Saygın’ın aktardığına göre; özellikle ahşap ve ahşap kaplama yapıların yoğun olduğu Çaykara ilçesine bağlı turizm merkezi Uzungöl için yangın endişesi tartışılırken, bölgedeki turizm işletmecilerin titizlikle önlemlerin alındığını savundu. Uzungöl’de yangına karşı 24 saat hazırda 2 itfaiye aracı bulundurulurken bölgedeki yapıların yüzde 90’ının 1-2 katlı yapılardan oluşması da olası bir yangına karşı tehlikeyi azaltan etkenler olarak öne çıkıyor.

“Uzungöl’de ruhsat almayan işletmeler kapatılacak”

Çaykara Belediye Başkanı Hanefi Tok da konuyla ilgili Uzungöl’de tüm önlemlerin alındığını, bölgede ruhsatı bulunmayan işletmelerin de turizm sezonuna kadar ruhsat almaması durumunda kapatılacağını dile getirdi.

Tok, “Uzungöl’de Büyükşehir Belediyemizin 2 tane itfaiye aracı var. İşletmelerin çoğu gereken önlemleri almış durumda. Bölgede 300’e yakın işletme var. Bu işletmelerin yarısı ruhsat aldı. Kalan yarısı da yeni sezona kadar alacak durumda. Yangın için önlemler yüzde 100 alınsa da risk oluyor. Bakanlığın bir talimatı var, Turizm İşletme Belgesi olmayan işletmeler kapatılacak. Valilik bir komisyon kurdu, bu çerçevede sezona kadar işletme belgesini alamayanlar kapatılacak. Bu saatten sonra daha çok hassasiyet gösterilecek” dedi.

Çaykara Belediye Başkanı Hanefi Tok, Uzungöl’de ruhsatsız işletmelerin yaz sezonuna kadar kapatılacağını açıkladı.

“Ruhsatlı otelde bile ihmaller bulunuyorsa kaçak otelleri siz düşünün”

Uzungöl ve şehir merkezindeki oteller için güvenlik önlemleri denetlenirken en büyük riski ise bölgedeki turizmcilerin yıllardır şikayet ettiği kayıt dışı konaklama tesisleri taşıyor. Trabzon Oteller Birliği’ne göre sayıları 600’ü aşarak kayıtlı otellerin 2 katı kapasiteye çıkan kayıt dışı otel ve konaklama tesisleri, hiçbir denetime tabi olmadığı için yangın konusunda da büyük risk barındırıyor.

Trabzon Oteller Birliği Başkanı Mustafa Aksu, itfaiye raporu almak için büyük maliyetli önlemler gerektiğini, kayıt dışı işletmelerin bu maliyetlere girmek istemediği için Turizm İşletme Belgesi almadığını öne sürdü. Kayıt dışı işletmelerin büyük bir bölümünün yangın yönetmeliğine uygun olmadığını kaydeden Aksu, “Kartalkaya gibi ruhsatlı bir otelde bile çok önemli ihmaller kusurlar bulunurken, siz hiçbir denetimden geçmeyen kaçak otellerde neler olabileceğini düşünün…” değerlendirmesinde bulundu.

“Kayıt dışıları denetlemeden güvenlik olmaz”

Kartalkaya’da yaşanan facia sonrası Trabzon Valiliği’nin il genelinde bütün kayıtlı otelleri denetlemeye başladığını belirten Aksu, kayıt dışı işletmelerin bu denetimde yer almadığını belirtti. Kayıt dışı otellerin kapasitesinin resmi otelleri geçtiğini kaydeden Aksu, tüm işletmelerin denetlenmeden güvenli turizm oluşturulamayacağını ifade etti.  Aksu, “Turizm insanların size canını emanet ettiği bir sektör. Misafirlerimizin can güvenliği bizim için en önemli konudur. Bu noktada biz her türlü denetime ve her eksikliği yerine getirmeye hazırız. Hiçbir maliyet misafirlerimizin canından önemli değildir. Fakat biz bunları yaparken yanı başımızda hiçbir önlem alınmadan kaçak faaliyetlerle hizmet verilmesi bizi rekabette geri plana atmasının yanında, taşıdığı büyük risklerle de hem insanların can güvenliğini hem de ülke turizmini tehdit ediyor” sözlerini kullandı.

“Kaçak işletmelerde facia yaşanırsa sorumlusu mülki amirlerdir”

Kaçak işletmelerde can sağlığını tehdit eden bir durum yaşanması durumunda bunun hesabını kimsenin veremeyeceğini ifade eden Aksu, değerlendirmelerini şöyle sürdürdü:

“Kaçak işletmelerde bir facia çıkması durumunda buna göz yuman, denetlemeyen bütün mülki amirler sorumlu olacaktır. İnsanların can güvenliğini korumakla yükümlü olduğunuz bu sektörde hizmet vermek isteyen herkes belgelerini, ruhsatını ve gerekli tüm yükümlülüklerini karşılayarak bu alana girmelidir.

Şu anda bir büyük otelimiz sadece yangın yönetmeliği için 40 milyon lira harcadı. Valiliğin denetimlerinden sonra dilekçe vererek kayıt dışı otellerin denetlenmesini isteyeceğiz. 3’te 1’i güvenli 3’te 2’si güvenli olmayan işletmeler haksız bir rekabete yol açıyor. Haksız bir rekabet olmayan, barındırdığı risklerle sektörü zor duruma sokmayan, kalitesiz hizmet vermeyen bir sistem istiyoruz. Maalesef ülkemizde kan akmadan tedbir alınmıyor. Allah tekrar böyle bir acı vermesin.” 

 

Günün öne çıkan haberleri…

TIKLAYIN – İmamoğlu, “Akın Gürlek” ve “bilirkişi” soruşturmalarından ifade veriyor

TIKLAYIN – Hasan Cemal | Bugünün dünyası, bugünün Türkiyesi beni korkutuyor

TIKLAYIN – Bakan Şimşek açıkladı: 2025’te dezenflasyonda dört temel husus

İMO Ankara Şube’den çarpıcı Kartalkaya raporu: Otelde tek yangın merdiveni var, o da yönetmeliğe aykırı!

TIKLAYIN -Alvaro Morata Galatasaray için geliyor; işte anlaşma detayları!

 

Related Posts

Arkadaşının motosikletini tamir etmediği için öldürdüler

Küçükmece’de arkadaşının motosikletini tamir etmesini istediği Yusuf Demirci (16), çıkan tartışma sonucunda 3 kişinin döner bıçaklı saldırısına uğradı. Ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılan Yusuf Demirci 2 günlük yaşam mücadelesini kaybetti.

BP, 300 akaryakıt istasyonunu satıyor

İngiltere merkezli enerji devi BP, 2027’ye kadar 20 milyar dolarlık varlık satış planı kapsamında Hollanda’daki 300 petrol istasyonunu, Hollandalı akaryakıt dağıtım ve ticaret şirketi Catom’a satmak üzere anlaşmaya vardığını açıkladı.

Kahramanmaraş’ta iskele faciası: Ölü ve yaralılar var

Kahramanmaraş’ta bir apartmanın dış cephe onarımı sırasında iskelenin çökmesi sonucu 1 işçi hayatını kaybetti, 2 işçi ağır yaralandı.

Savaşın ortasında yüzlerce kişiyi öldüren kararı kimin verdiği belli oldu

ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth’in Ukrayna’ya silah sevkiyatını Beyaz Saray’dan habersiz durdurduğu ortaya çıktı. Kararın ardından Kiev’de yüzlerce bina yıkıldı, çok sayıda sivil hayatını kaybetti. Trump ise “Benim kararım değildi” diyerek sorumluluğu reddetti.

Son Dakika… Bakan Tunç’tan açıklama geldi: Murat Çalık tahliye olacak mı?

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, tutuklu Beylikdüzü Belediye Başkanı Murat Çalık’ın sağlık raporuyla ilgili AKP Grup toplantısı öncesi açıklamalarda bulundu.

POS makineleriyle tefecilik yapan 62 kişi yakalandı

Fatih’te tekstil, kuyumculuk ve kargo gibi sektörler üzerinden POS cihazlarıyla tefecilik yaptıkları belirlenen şüphelilere yönelik düzenlenen operasyonda 62 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerin bu yöntemle 50 milyar liralık işlem hacmine ulaştıkları tespit edildi.