Özvar: Hedefimiz luslararası öğrenci sayısında ilk 5

YÖK Başkanı Erol Özvar, Bursa Teknik Üniversitesi’nin düzenlemiş olduğu ‘Arama Konferansı’ programına katıldı. Prof. Dr. Özvar ise konuşmasında, Türkiye’nin 208 üniversitesi, yaklaşık 185 bin akademisyeni ve 7 milyona ulaşan öğrencisiyle son derece büyük bir kapasiteye ulaştığını açıkladı.

‘ÜNİVERSİTE KONTENJAN DOLULUK ORANI YÜZDE 99,8’
Bu kapasiteye ulaşılmasında son 20 yılda yükseköğretim sistemine yapılan yatırımların katkısının çok önemli olduğunu ifade eden Özvar;  “Ülkemizde yükseköğretime erişim talebi güçlü bir şekilde devam ediyor. 2023 yılında 3,5 milyondan fazla öğrencimiz üniversite sınavlarına başvurmuş ve üniversite kontenjanların doluluk oranı açık öğretim öğrencileriyle birlikte yüzde 99,8 gibi son derece yüksek bir seviyeye ulaşmıştır. Bu yoğun ve güçlü talebe doğru politikalarla cevap vermek önceliklerimizden biridir” dedi.

ULUSLARARASILAŞMA STRATEJİK HEDEF
Konuşmasında, uluslararasılaşmanın, Yükseköğretim Kurulu ve üniversiteler için stratejik hedef olduğunun altını çizen Prof. Dr. Özvar şöyle devam etti: “Bu hedef, Türkiye Cumhuriyeti Kalkınma Planları içinde de yer almış bir hedeftir. Bugün, ülkemizdeki üniversitelerde 198 farklı ülkeden 350 bine yakın uluslararası öğrenci öğrenim görmektedir. Bu yönüyle ülkemiz dünyada en fazla öğrenciye sahip ilk 10 ülke arasına girmiş ve yükseköğretimde küresel bir eğitim merkezi haline gelmiştir. Hedefimiz, uluslararası öğrenci sayısında dünyada ilk 5’e girmektir. Dünyanın farklı yerlerinden gelen uluslararası öğrenciler ülkemizde barış ve huzur içinde eğitim hayatlarına devam etme olanağı bulmaktadır.

‘YABANCI ÖĞRENCİLERE BAKIŞ YANLIŞ’
Uluslararası öğrencilere karşı olumsuz algı oluşturuluyor. Türkiye’deki uluslararası öğrencilerin yaklaşık yüzde 95’i eğitimlerini kendi imkanlarıyla sürdürmekte ve ülkemizin gönüllü elçileri olarak ülkelerine dönmektedirler. Uluslararası öğrencilerin mevcudiyeti Türk vatandaşı öğrencilerimiz için herhangi bir hak kaybına neden olmamaktadır. Bu bakımdan, uluslararası öğrenciler konusuna bir düzensiz sığınmacı ya da göçmen sorunu olarak bakmak yanlış bir tutumdur. Ülkemizin bir uluslararası yükseköğretim merkezi olmasını engelleyecek her türlü söz ve davranıştan uzak durulması büyük önem arz etmektedir.”

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir