Aşırı ekran maruziyeti uyku bozukları ve psikososyal sorunlarına sebep oluyor!

Çocukların Ekran Süresi Nasıl Sınırlandırılmalı?

Özellikle hafta sonları, ara tatiller ve yaz tatili gibi çocukların evde olduğu sürelerde ekran kullanımının kısıtlanması önem taşıyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Özge Yendur, 8-12 yaş arasındaki çocukların günlük 4 ila 6 saat ekran karşısında geçirebildiğini belirtiyor. Ekran süresinin doğru şekilde sınırlandırılmamasının okul başarısında düşüş, uyku problemleri, sosyal etkileşimde azalma, düşük benlik saygısı, obezite ve psiko-sosyal sorunlara yol açabileceğini vurguluyor.

Okul Çağındaki Çocuklarda Ekran Süresi

Dr. Özge Yendur, Amerikan Pediatri Akademisi’nin önerilerine göre, 0-18 ay arasındaki bebeklerin sadece yakınlarıyla video görüşmesi amacıyla ekranı kullanabileceğini belirtiyor. Eğitim amaçlı içerikler ise 18-24 ay arasında ebeveyn eşliğinde izlenebilir. 2-5 yaş arasındaki çocukların günlük ekran süresi 1 saati geçmemeli. 6 yaşından itibaren sağlıklı alışkanlıklar kazanılmalı. Aileler çocukların ekran sürelerini kontrol altında tutmalı, hafta sonları için ise maksimum 3 saat ekran izlemesine izin verebilir.

Ailelerin Rolü

Uzman Dr. Özge Yendur, ailelere bazı önerilerde bulunuyor:

  • Yatmadan 1-2 saat önce ekranın kapatılması.
  • Aile yemeklerinde dijital cihazların uzak tutulması.
  • Çocukla birlikte izlenecek içeriklerin seçilmesi.
  • Çocukları spor, sanat ve müzik gibi aktivitelere teşvik etmek.

Dr. Yendur ayrıca, çocuklara doğru örnek olmanın önemine vurgu yapıyor. Ekranların hayatımızda kalıcı olduğunu ancak doğru rehberlikle sağlıklı bir şekilde kullanılabileceğini belirtiyor. Çocukların gelişimini desteklemek için ekran sürelerini doğru yönetmek ailelerin sorumluluğunda olduğunu hatırlatıyor.

Related Posts

Yaygın virüs ‘öpücük hastalığına’ neden oluyor, kanser riskini de 5 kat artırıyor!

Dünya genelindeki çoğu insanın hayatının bir döneminde enfekte olduğu Epstein-Barr virüsünün (EBV), kansere yakalanma riskini önemli ölçüde artırabileceği ortaya çıktı. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) kanser araştırma ajansının yeni çalışmasına göre, yaygın görülen bu virüs, kişileri henüz kanser teşhisi almadan yıllar önce yüksek risk altına sokabiliyor.

Sağlıkta yeni dönem başlıyor; organ bağışından dijital onaya kadar birçok alanda köklü değişiklikler yapılacak

Sağlıkta yeni dönem başlıyor; organ bağışından dijital onaya kadar birçok alanda köklü değişiklikler yapılacak

‘Karpuzu peynirle tüketerek kan şekerini dengelemek mümkün’

Yaz aylarının vazgeçilmezi karpuzun sağlıklı tüketilmesi için önerilerde bulunan Diyetisyen Gökçenur Kahraman, “Yazın ferahlatıcı meyvelerinden karpuzun büyük bir kısmı sudan oluşur ancak glisemik indeksi yüksektir. Ana öğünlerden 1-2 saat sonra yanında bir avuç badem veya birkaç cevizle birlikte tüketilebilir. Karpuzun yanına beyaz peynir eklenerek kan şekeri dengesi daha iyi korunabilir. Tokluk süresi uzayabilir. Karpuzu nane, limon, yoğurt gibi malzemelerle karıştırarak sağlıklı smoothieler yapabilirsiniz. Roka, beyaz peynir, zeytinyağı ile yaz salataları hazırlayabilirsiniz” dedi.

Erken tanı ile skolyoz cerrahisiz atlatılabilir

Samsun’da görev yapan Omurga Cerrahisi Doç. Dr. Ömer Bozduman, Haziran ayının ‘Skolyoz Farkındalık Ayı’ olduğunu hatırlatarak, aileleri çocuklarında omurga eğriliği belirtilerine karşı dikkatli olmaya davet etti. Bozduman, erken teşhisin skolyoz tedavisinde cerrahi müdahale gereksinimini büyük oranda ortadan kaldırdığını vurguladı.

Çocuğum hangi sporu yapsın? Genetiğin şifresi yol haritasını çiziyor

Yapay zeka destekli genetik testler, sporcuların potansiyelini ortaya koyarak başarıya giden yolu bilimsel verilerle çiziyor. Prof. Dr. Zeynep Ocak, bu testlerin çocukların hangi spor dalında parlayabileceğini, sakatlık risklerini ve en uygun antrenman yöntemlerini belirlemede nasıl bir rehber olduğunu anlattı.

Artan polen yoğunluğu alerjik şikayetleri artırdı

Van’da son günlerde artan polen yoğunluğu nedeniyle alerjik şikayetlerin arttığı belirtildi.